Atklāta dziesmu svētku skaņu ierakstu izstāde “SAN Dziesmusvētki”

13. maijs, 2024

10. maijā ekspozīcijā atklāja dziesmu svētku ierakstiem veltītu izstādi “SAN Dziesmusvētki”, kas būs skatāma no 10. maija līdz 27. septembrim.

“SAN Dziesmusvētki” stāsta par dziesmu un deju svētku norišu un repertuāra iemūžināšanu skaņu ierakstos, kā arī dažiem citiem interesantiem skaņu pārneses faktiem. Tos pārdomāt rosinājis muzeja krājums, kurā ir vairāk nekā 8000 skaņu ierakstu. Dziesmu un deju svētki ir plašs un sazarots fenomens, šo mākslas un latviskās identitātes apliecinājuma kustību veido un uztur gan Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki Rīgā, gan svētki Latvijas novados un ārpus Latvijas, tāpat skolu jaunatnes un studentu dziesmu un deju svētki.

Ekspozīcijas “Dziesmusvētku telpa” mākslas eksperte un viena no izstādes veidotājām Daiga Bondare atklāj, ka “divi izstādes atslēgas vārdi ir process un kopiena. Process tādēļ, ka dziesmusvētki – tie nav tikai svētki, kas notiek reizi piecos gados, dziesmusvētki ir process, tas ir viss laiks, kad mēs gatavojamies lielajam brīdim, kas notiek šeit, Mežaparka Lielajā estrādē. 150 gadi nav atsevišķi punkti, tas ir ceļš, un šis ceļš ir apzināts. Izstādē mēs neesam nodalījuši norises Latvijā un norises trimdā – ja kādu brīdi latvieši ir gājusi šo ceļu atsevišķi, tad tā nav bijusi viņu brīva izvēle, tās ir pasaules politiskās vēstures reālijas, kas ietekmējušas mūsu dziesmusvētkus. Tāpat mēs neesam gribējuši nodalīt skolēnu dziesmusvētkus, trimdas jauniešu koru koncertus no lielā dziesmusvētku stāsta. Mēs jūtam, ka dziesmusvētki – tie esam mēs visi kopā, tāpēc otrais atslēgas vārds noteikti ir kopiena. Lai arī mēs zinām, ka dziesmusvētki ir sākušies ar kordziedāšanu, tad tomēr jāsaka, ka šobrīd tie jau ir tādi lieli latviskās kultūras kopā nākšanas svētki, kur mēs gan dejojam, gan dziedam, mēs spēlējam pūšaminstrumentus, mēs koklējam, spēlējam teātri, mēs aužam, kaļam, darinām – tie ir lieli Latvijas kopā nākšanas svētki, un es ceru, ka šo kopā nākšanu varēs arī pamanīt un sajust mūsu izstādes paneļos. Mūsu izstāde ir tikai neliels ieskats dziesmusvētku skaņu ierakstu vēsturē, jo to klāsts ir stipri, stipri lielāks un bagātāks. Lai mūsu izstāde rosina jūs paskatīties arī savos ierakstu plauktos – dziesmusvētku vēsture noteikti ir arī tur.”

Izstāde ekspozīcijā “Dziesmusvētku telpa” ir daļa no Rakstniecības un mūzikas muzeja skaņu ierakstu izstādes “SAN”, kas aplūkojama Muzeju krātuvē no 2023. gada 7. decembra līdz 2024. gada 27. septembrim.

Izstādes veidotājas: Daiga Bondare, Ilze Rusova, Katrīna Kūkoja, Ruta Kurpniece, Dārta Elza Andersone, Ilze Cihovska.

Pasākumu atbalsta: Valmiermuižas alus un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Visi jaunumi